Vi, det är Malin och Martin samt våra två barn, flyttade till gården 2006. Då hade den varit fritidsfastighet i nästan 40 år och all mark hade sålts till granngården. Dessförinnan hade det varit en typiskt svensk självförsörjande gård med några kor, en häst och några höns och grisar.

Eftersom gården saknade egen mark, så kollade vi på att arrendera mark, och det fick vi av grannen på Kleva. Denna mark hade sköts ekologiskt, så det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång, då ingen omläggning till ekologiskt behövdes.

2007 företagsstart och första odlingsåret

Det blev en stor del investeringar i maskiner och infrastruktur som bevattning och dränering i den sörmländska leran. Dessutom mycket stängsling, då vi delar skog och mark med alla slags vilt, från rådjur, dov- och kronhjort till vildsvin och en och annan älg. Det odlades på ca 0,6 ha mark och grönsakerna såldes mest till privatkunder via grönsakskassar och marknader i Nyköping .

2012 bygge av växthus och kylrum

Många år jobbade Martin på annat håll, för att få ekonomin att gå ihop, och Malin jobbade heltid på gården. Men från 2012 jobbade båda heltid. Under åren hade alla investeringar i infrastrukturen, maskiner och produktionen fallit på plats, en kundkrets byggt upp och rutiner och strukturer utarbetats. Odlingen utökades till ca 1 ha, ett växthus till tomatodling sattes upp och ett kylrum för lagring av en större mängd grönsaker tillkom.

2014 början av fermentering av grönsaker

Vi hade redan gått i tankar om förädling av grönsaker, när företaget ”Järna Syrat blev till salu. Vi bestämde oss att ta över produktionen och sen dess producerar vi mellan 2-3 ton fermenterade grönsaker. Några utvalda butiker säljer dessa produkter.

2015 utökning av arrendet

För att kunna leva av produktionen, så började vi diskutera med jordägaren om ett utökad arrende, som vi fick till 2015. Sen dess har produktionen ökad till ca 2 ha. Vi började sälja bredare, men alltid med tanke att ha kontakt med dem vi säljer till, för att korta på mellanhänder i försäljningskedjan.

Sen dess har produktionen rullat på, vi har fått några anställda, vi har provat oss fram med olika metoder , sorter och kunder och känner att vi har landat på gården. Det är mycket jobb under säsongen, och att leva av en grönsaksproduktion är alltid utmanande, men vi är glada med våra val av mål och vision, och känner en meningsfullhet och glädje med det vi gör.