Det finns många sätt att producera mat på, som har en positiv verkan på vår miljö. Genom att välja odlingsmetod så påverkar vi vår omvärld.

Eftersom vi har en djuprotad önskan att äta och producera hälsosam mat, så valde vi att odla ekologisk och biodynamiskt. Läs mer om våra mål här.

Detta innebär olika saker, bland annat:

  • bördig jord
  • gödslingsmetod
  • ogräs och sjukdomar
  • mångfald

Bördig jord

Kål med klöver som bottengröda

Jorden är grunden till allt som växer och en hälsosam jord är förutsättning till en lyckad odling. I ekologisk odling så matar man jordens mikroliv i form av svampar, bakterier och maskar med organiskt material, så att de i sin tur omsätter näring till växterna. Mikrolivet omvandlar även en del växtmaterial till humus, som är ett effektivt sätt att binda koldioxid och är dessutom bra för jordstrukturen. För att uppnå allt detta så är det centralt med en växtföljd, fleråriga gröngödslingsvallar och en mångfald av olika växter.

Gödslingsmetod

Vi använder ingen konstgödsel och detta har positiva konsekvenser: växtens rötter behöver ”leta” efter näring, som gör växten mer djuprotad och den får därigenom möjlighet att ta upp även andra näringsämnen som mineraler och spårämnen i större utsträckning. En större näringstäthet och smakutveckling är följden, mindre vatten och mer näring. Vi köper stallgödsel från vår granngård som har en lågintensiv nötköttsproduktion, och komposterar den innan användning, eftersom även det främjar kvalité och smakutveckling. Dessutom använder vi oss av de biodynamiska preparaten.

Ogräs och sjukdomar

Vi använder inga kemiska bekämpningsmedel så att det inte finns giftrester i maten. Detta har också konsekvenser: Då vi inte sprutar bort ogräset, så behöver vi ogräsrensa mekaniskt och för hand, som kan ta mycket av vår arbetstid. För det andra sprutar vi inte heller mot sjukdomar, som kan vissa år betyda ett skördebortfall. Men belöningen är hög, ett sprudlande liv av insekter och vilda örter och växter. Men också en högre produktionskostnad.

Mångfald

Mångfald av växter

Istället för att odla i monokultur, (det betyder att bara odla några få grödor på stora ytor), så odlar vi en mångfald av olika grönsaksväxter och gröngödsling i en växtföljd. Även det har konsekvenser: Det finns mer plats för insekter och vilda växter, livet i jorden stimuleras genom mångsidiga rotsystem, sjukdomar förebyggs, och baljväxter som röd- och vitklöver i symbios med bakterier på deras rotsystem kan binda kväve ur luften och öka näringen i jorden, något som var den riktiga gröna revolutionen som medförde möjligheten att livnära en ökande befolkning på jorden, något som trängdes bort av konstgödsel och monokulturer.

Vill du veta mer om våra ambitioner?