Vår egen produktion av mjölksyrat
Vi förädlar en del av vår skörd på vitkål, morot och rödbeta genom att fermenterar dem. Vi har två olika syrningar på både vitkål och morot, en på rödbetor och en kimchi.
Se under försäljning var du kan köpa våra syrade produkter. I butiker säls glasburkar med 300 g, till storkök har vi även hinkar på 2500 g.
Om mjölksyrning
Mjölksyrning, eller fermentering som det också kallas, har varit ett sätt att förädla och bevara grönsaker, detta är en form av naturlig konservering. Vid beredningen tillsätter vi endast salt och kryddor. Under fermenteringen förökas mjölksyrebakterierna, som redan finns naturligt i grönsaken, och genom denna process uppstår B-vitaminer inklusive B12, produktens näringsvärdet höjs alltså. Alla mjölksyrade produkter är mycket lättsmälta och innehåller levande mjölksyrebakterier som bidrar till en bra tarmhälsa. Syrade grönsaker är goda som tillbehör till de flesta rätter och sallader, de passar även utmärkt i grytor och soppor men då förloras de levande mjölksyrebakterierna som dör vid upphettning.
Mjölksyrad i olika länder
I Tyskland, Ryssland och Balkanländerna hör syrade grönsaker och surdegsbröd fortfarande till den dagliga kosten. I Sydostasien syras fisk, frukt och grönsaker. I Japan fermenteras sojaprodukter som till exempel miso och tamari. I Sverige syrar vi framförallt mjölkprodukter som til exempel fil och yoghurt.